ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΚΙΤΑ

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα American Akita

Ευγενής, ατέλειωτα πιστός, έντονα προστατευτικός… Όλα τυλιγμένα σε ένα γοητευτικό εξωτερικό που θυμίζει αρκουδάκι. Γνωρίστε  το Akita, ένα ισχυρό σκυλάκι που είναι εξαιρετικά έξυπνο, αξιοπρεπές, θαρραλέο – και πιστό μέχρι το τέλος. Πιστέψτε μας όταν λέμε με ένα Akita, θα έχετε πραγματικά ένα BBF για μια ζωή. Τούτου λεχθέντος, αυτά τα κολοσσιαία, ισχυρά σκυλιά δεν είναι για όλους! 

Εδώ, σας παρουσιάζουμε τον πιστό και σεβαστό σκύλο Akita – από το ευγενές ξεκίνημά του που φυλάει τα δικαιώματα της Ιαπωνίας έως τα χαρακτηριστικά της φυλής του, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του και πολλά άλλα. Καθώς ταξιδεύουμε στη μακρά και περίπλοκη ιστορία του Akita, βουτάμε επίσης στις διαφορές μεταξύ του ιαπωνικού Akita και του αμερικανικού Akita. Έτσι, είστε έτοιμοι να μάθετε (σχεδόν) όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το πιστό άλογο; Ας σκάψουμε μέσα…

Ένα ιαπωνικό κουτάβι Akita

Χαρακτηριστικά Akita

Προέλευση: Η Ακίτα  πιστεύεται ότι προέρχεται από το νομό Ακίτα, στη Βόρεια Ιαπωνία. Είναι μια αρχαία, ευγενής φυλή με μακρά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία – κατευθυνθείτε στην ενότητα ιστορίας μας για να μάθετε περισσότερα!

Μέγεθος: Τα αρσενικά Akitas ζυγίζουν μεταξύ 100 – 130 κιλών, ενώ τα θηλυκά συνήθως ζυγίζουν μεταξύ 70 – 100 κιλών.

Χαρακτήρας: Αυτά τα ευγενή σκυλάκια είναι γνωστό ότι είναι εξαιρετικά πιστά και έντονα προστατευτικά για την οικογένειά τους. Είναι τολμηροί, σε εγρήγορση και θαρραλέοι, αλλά μπορεί να έχουν μια πεισματική σειρά και είναι φυσικά επιφυλακτικοί με τους ξένους.

Καλλωπισμός: Είναι σχετικά εύκολο να τα περιποιηθείτε – δώστε τους ένα εβδομαδιαίο πινέλο και είστε έτοιμοι. Τούτου λεχθέντος, ρίχνουν όλο το χρόνο, και δύο φορές ετησίως το παχύ, διπλό παλτό τους θα πέσει βαριά.

Ανάγκες υγείας: Σε γενικές γραμμές είναι σε καλή υγεία, ωστόσο, είναι επιρρεπείς σε ορισμένα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της δυσπλασίας του ισχίου και της γαστρικής διάτασης volvulus (αλλιώς γνωστή ως «φούσκωμα» – μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που τείνει να επηρεάζει μεγαλύτερα σκυλιά).

Επίπεδα ενέργειας: Αν και δεν είναι η πιο δραστήρια φυλή, απαιτούν τακτική άσκηση. Περίπου 30 λεπτά – 1 ώρα άσκησης την ημέρα είναι συνήθως αρκετή για να κρατήσει τη φυλή ευτυχισμένη και υγιή.

Εκπαίδευση: Ενώ είναι μια  έξυπνη φυλή, είναι απίστευτα ξεροκέφαλοι – και μπορούν να έχουν μια πεισματάρικη μπριζόλα! Αυτοί οι μεγάλοι και αυταρχικοί κυνόδοντες απαιτούν έναν έμπειρο χειριστή γονέων κατοικίδιων ζώων και η έγκαιρη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση κατά τη διάρκεια του κουταβιού είναι απαραίτητη.

Νοημοσύνη: Αυτοί οι έξυπνοι  κυνόδοντες είναι εξαιρετικά έξυπνοι. Θα χρειαστούν τακτική άσκηση και μια ποικίλη ρουτίνα για να κρατήσουν την πλήξη (και την καταστροφική συμπεριφορά) μακριά.

Διάρκεια ζωής: Καλά νέα – Οι Akitas είναι μία από τις μακροβιότερες φυλές σκύλων, που ζουν κατά μέσο όρο μεταξύ 10 – 14 ετών.

Επίπεδα θορύβου: Με το παρατσούκλι “The Silent Hunter”, είναι μια ήσυχη φυλή από τη φύση – τείνουν να φλοιώνουν μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Ένας ιαπωνικός σκύλος Akita στέκεται στο δάσος

Ιαπωνικά Akita

Akita εμφάνιση &; εμφάνιση

Το Akita είναι μια μεγάλη φυλή στην ομάδα σκύλων εργασίας, με μυϊκό σώμα και παχιά, διπλή γούνα. Τούτου λεχθέντος, δεν είναι όλα  τα Akitas όμοια – στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές φυσικές διαφορές που ξεχωρίζουν  το ιαπωνικό σκυλί Akita  και το αμερικανικό σκυλί Akita.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός ιαπωνικού Akita και ενός αμερικανικού Akita;

Η πρώτη (και πιο προφανής) διαφορά είναι το κεφάλι τους. Αν και οι δύο εξίσου αξιολάτρευτες, οι ιαπωνικές Akitas έχουν εμφάνιση  που μοιάζει με αλεπού, με τριγωνικά αυτιά που κάθονται προς τα εμπρός στο κεφάλι τους. Η αμερικανική Akita, στο άλλο πόδι, έχει ένα κεφάλι  που μοιάζει περισσότερο με αρκούδα, με αυτιά που κάθονται ελαφρώς πιο όρθια.

Ο ιαπωνικός σκύλος τείνει επίσης να είναι μικρότερος από τον αμερικανικό αδελφό του. Συνήθως, τα ιαπωνικά Akitas – επίσης γνωστά ως Akita Inu έχουν ύψος μεταξύ 23 – 25 ίντσες και ζυγίζουν μεταξύ 70 – 120 κιλών. Τα αμερικανικά Akitas τείνουν να είναι λίγο ψηλότερα και λίγο βαρύτερα ακόμα – έχουν μεγάλα, μυώδη σώματα που στέκονται κατά μέσο όρο μεταξύ 24 – 26 ίντσες και ζυγίζουν μεταξύ 70 – 130 κιλών.

Μια άλλη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο cuties είναι το χρώμα του παλτό τους. Τα ιαπωνικά Akitas τείνουν να έχουν χρώμα κόκκινου ελαφιού, brindle, λευκού ή σουσαμιού, ενώ τα αμερικανικά χρώματα Akita τείνουν να είναι πιο ποικίλα και περιλαμβάνουν μαύρο, λευκό, σοκολάτα ή συνδυασμό χρωμάτων.

Ένα αμερικανικό ακίτα

Αμερικάνικη Ακίτα

Προσωπικότητα Akita

Λοιπόν, τι είναι πραγματικά αυτά τα χνουδωτά σκυλιά; Και υπάρχει διαφορά μεταξύ της αμερικανικής και της ιαπωνικής Akita;

Λοιπόν, μερικοί προτείνουν ότι η ιαπωνική Akita είναι το πιο συντροφικό ζώο από τα δύο, και με την κατάλληλη εκπαίδευση και πολλή πρώιμη κοινωνικοποίηση, μπορούν ακόμη και να τα πάνε καλά με τα παιδιά. Από την άλλη πλευρά, το αμερικανικό Akita έχει τη φήμη ότι είναι περισσότερο σκύλος φύλακας παρά οικογενειακός σκύλος. Έχουν μια ισχυρή επιθυμία να προστατεύσουν το σπίτι, αλλά μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να απογοητευτούν γύρω από μικρά παιδιά ή άλλα ζώα. 

Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχουν πολλά που να ξεχωρίζουν τα δύο. Λόγω της προστατευτικής φύσης τους, και οι δύο είναι φυσικοί φύλακες του σπιτιού, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να είναι επιφυλακτικοί με τους ξένους (γι ‘αυτό και η έγκαιρη κοινωνικοποίηση είναι τόσο σημαντική για τη φυλή). Σύμφωνα με το American Kennel Club (AKC), μπορούν επίσης να γίνουν επιθετικά προς άλλα σκυλιά, ιδιαίτερα εκείνα του ίδιου φύλου.

Ένα ιαπωνικό κουτάβι Akita χασμουριέται, κάθεται σε ένα άνετο κρεβάτι σκύλου

Ποιο είναι το ιδανικό σπίτι για ένα Akita;

Το Akita είναι ένας μοναχικός λύκος (ή μάλλον, σκύλος), καθώς τείνουν να μην συναντώνται καλά με άλλα ζώα. Καθώς μπορούν να εμφανίσουν επιθετικές τάσεις προς άλλα σκυλιά, είναι πολύ πιο κατάλληλα για να είναι το μόνο κατοικίδιο ζώο στο σπίτι.

Τείνουν να είναι πολύ στοργικοί και απίστευτα πιστοί στις οικογένειές τους. Ως εκ τούτου, μπορούν να ζήσουν σε σπίτια με παιδιά, αλλά είναι πιο κατάλληλα για να ζήσουν με μεγαλύτερα παιδιά (που ξέρουν πώς να αλληλεπιδρούν μαζί τους με τον σωστό τρόπο). Όπως συμβαίνει με κάθε σκύλο, είναι σημαντικό να μην τον αφήνετε ποτέ χωρίς επίβλεψη γύρω από μικρά παιδιά.

Ποιος είναι ο ιδανικός άνθρωπος για ένα Akita;

Η φυλή δεν είναι για τους λιπόψυχους και γενικά δεν συνιστάται για νέους γονείς ή γονείς κατοικίδιων ζώων για πρώτη φορά. Λόγω της πεισματάρης και κάπως προκλητικής φύσης τους, ένας έμπειρος ιδιοκτήτης είναι απαραίτητος  – θα χρειαστούν έναν γονέα κατοικίδιων ζώων που ξέρει πώς να τα χειριστεί και θα είναι σε θέση να επενδύσει το χρόνο και την ενέργεια στην κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίησή τους.

Μια γυναίκα κάθεται δίπλα σε μια λίμνη, χαϊδεύοντας έναν ιαπωνικό σκύλο Akita

Συμβουλές για την εκπαίδευση Akitas

Ενώ οι Akitas είναι εξαιρετικά έξυπνοι, μπορεί να είναι πεισματάρηδες, γεγονός που μπορεί να κάνει την προπόνηση μια πρόκληση! Ανταποκρίνονται καλά σε ένα σταθερό αλλά θετικό χέρι κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Ως έξυπνη φυλή, μπορούν να βαρεθούν την ίδια ρουτίνα, οπότε η ποικιλία είναι το κλειδί.

Κάθε γονέας κατοικίδιων ζώων σε αυτή τη φυλή θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο για να εξετάσει τις σωστές μεθόδους εκπαίδευσης – και να έχετε κατά νου ότι η εκπαίδευση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ό, τι με άλλες φυλές. Είναι σημαντικό  τα σκυλιά Akita να  λαμβάνουν τη σωστή εκπαίδευση από νεαρή ηλικία – ενώ είναι ακόμα αρκετά μικρά για να τα χειριστούν!

Ενώ δεν θα είναι ποτέ η επιτομή μιας «κοινωνικής πεταλούδας», τα μαθήματα κοινωνικοποίησης και η έκθεσή τους σε πολλούς φιλικούς ανθρώπους νωρίς στη ζωή  τους μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να γίνουν  εξαιρετικά επιφυλακτικοί με τους ξένους (και να μειώσουν την πιθανότητα να γίνουν επιθετικοί σε ανθρώπους με τους οποίους δεν είναι εξοικειωμένοι).

Ένας ιαπωνικός σκύλος ακίτα λαμβάνει λιχουδιές κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης

Ανάγκες άσκησης

Ενώ δεν θα τρέξουν μαραθώνιο σύντομα, απαιτούν μέτριες ποσότητες άσκησης – μεταξύ 30 λεπτών έως μίας ώρας είναι συνήθως αρκετές για να κρατήσουν αυτά τα σκυλιά ευτυχισμένα και υγιή. Το ανθεκτικό υπόβαθρό τους και τα χοντρά διπλά παλτά σημαίνουν ότι μια περίοδος κρύου καιρού δεν θα κάνει πολλά για να αποτρέψει ένα Akita από τις βόλτες του.

Η έλλειψη άσκησης μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε πλήξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφική συμπεριφορά (RIP τον καναπέ σας). Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να κάνουν αρκετή άσκηση και παιχνίδι για να κρατήσουν την πλήξη μακριά.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να θυμάστε; Θα θελήσετε να παραλείψετε το πάρκο σκυλιών. Όπως αναφέραμε, η φυλή έχει την τάση να είναι επιθετική προς άλλα σκυλιά (ιδιαίτερα εκείνα του ίδιου φύλου) και γι ‘αυτό συνιστάται γενικά να κρατούνται μακριά από άλλα σκυλιά και να παρακολουθούνται στενά όταν βρίσκονται γύρω τους.

Ένα αμερικανικό ακίτα με το κεφάλι του κεκλιμένο, κοιτάζοντας με περιέργεια την κάμερα

Καλλωπισμός Ακίτας

Παρά το πλούσιο εξωτερικό αρκουδάκι, τα Akitas είναι αρκετά χαμηλής συντήρησης όσον αφορά την περιποίηση. Βουρτσίστε τα χοντρά διπλά παλτά τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και κόψτε τα νύχια τους τακτικά, και είστε λίγο πολύ έτοιμοι.

Να γνωρίζετε, όμως, ότι αυτά τα σκυλιά είναι μεγάλα shedders. Ρίχνουν σταθερά καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά αυτό φτάνει σε μια γούνινη κορύφωση δύο φορές ετησίως όταν ρίχνουν βαριά – αφήνοντας συστάδες χνούδι και γούνας στο πέρασμά τους. Μια ανθεκτική ηλεκτρική σκούπα (και μερικοί κύλινδροι χνούδι) θα είναι οι νέοι σας BFF.

Εκτός από αυτό, έχουν τη φήμη ότι είναι πολύ καθαρά ζώα – στην πραγματικότητα, έχουν περιγραφεί από πολλούς ως «σαν γάτα» λόγω του ότι περιποιούνται και γλείφουν τον εαυτό τους καθαρό, όπως θα έκανε ένα γατάκι! Ενώ οι προσπάθειές τους για αυτοκαθαρισμό  εκτιμώνται, θα εξακολουθούν να χρειάζονται μπάνιο περίπου κάθε τρεις μήνες περίπου.

Μια χαρούμενη Ακίτα δέχεται ένα χτύπημα

Ιστορία της Ακίτα

Προερχόμενο από το νομό Akita, στη Βόρεια Ιαπωνία, το Akita αρχικά εκτράφηκε για να φυλάει τους βασιλείς και τους ευγενείς της Ιαπωνίας και χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό και το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων όπως αγριογούρουνο, ελάφια και αρκούδες.

Θεωρούνται σύμβολο προστασίας στην Ιαπωνία και πιστεύεται ότι σημαίνουν υγεία, ευτυχία και μακροζωία. Το 1931, ανακηρύχθηκαν εθνικό μνημείο και σήμερα θεωρούνται ένας από τους εθνικούς θησαυρούς της Ιαπωνίας. Τι σας είπαμε – αρκετά ευγενής, σωστά;

Ενώ είναι μια αρχαία φυλή, δεν ήταν μέχρι τη δεκαετία του 1930 που η ράτσα σκύλου Akita εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες – από κανέναν άλλο από την Helen Keller. Ερωτεύτηκε (κατανοητά) τη φυλή μετά από μια επίσκεψη στην Ιαπωνία και παρουσιάστηκε με ένα κουτάβι Akita ως δώρο – το πρώτο που εισήλθε ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δυστυχώς, το κουτάβι πέθανε λίγο αργότερα, αλλά η Keller έλαβε μια δεύτερη Akita την οποία αγαπούσε για πολλά χρόνια. Η δημοτικότητά τους συνέχισε να αυξάνεται μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι στρατιώτες που επέστρεφαν (οι οποίοι ήταν εξίσου γοητευμένοι από την ομορφιά και τη γοητεία τους) τους έφερναν πίσω μαζί τους από τον πόλεμο. Τελικά, η φυλή εκτράφηκε περαιτέρω και εξελίχθηκε στην αμερικανική Akita.

Σε όλη την ιστορία, η Akita φλέρταρε με τη γραμμή εξαφάνισης – το 1927 ιδρύθηκε ένας ιαπωνικός εθνικός σύλλογος φυλών για να εξασφαλίσει την επιβίωση αυτού του ευγενούς αλόγου και η φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα από το AKC λίγες δεκαετίες αργότερα το 1972.

Σήμερα, η φήμη τους ότι είναι μια πιστή, θαρραλέα και ισχυρή φυλή βασιλεύει. Είναι μια από τις πιο πιστές ράτσες σκύλων,  η οποία ίσως συνοψίζεται καλύτερα στην ιστορία του Hachiko – ενός Akita που περίμενε σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό κάθε μέρα για την επιστροφή του ιδιοκτήτη του, μέχρι που μια μέρα – εν αγνοία του φτωχού Hachiko – ο άνθρωπος πέθανε στη δουλειά. Το πάντα πιστό άλογο περίμενε υπομονετικά στο σταθμό τον κύριό του να επιστρέψει για μια ολόκληρη δεκαετία μετά το θάνατο του άνδρα. Ένα άγαλμα βρίσκεται τώρα στο σταθμό Shibuya στη μνήμη του σκύλου.  

Ένα ιαπωνικό ακίτα κάθεται στο γρασίδι, παίζοντας με ένα πορτοκαλί παιχνίδι μάσησης

Να πάρει ένα Akita

Οι Akitas δεν είναι για όλους. Χρειάζονται έναν έμπειρο ιδιοκτήτη που ξέρει πώς να τα χειριστεί και μπορεί να τους προσφέρει το στοργικό – αλλά σταθερό – χέρι που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν. Ως εκ τούτου, δεν συνιστώνται για νέους γονείς ή γονείς κατοικίδιων ζώων για πρώτη φορά.

Ο ιδανικός κηδεμόνας κατοικίδιου ζώου Akita θα ήταν κάποιος που μπορεί να επενδύσει το χρόνο, τα χρήματα και την προσπάθεια στην κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίησή τους από κουτάβια, ιδανικά με προηγούμενη εμπειρία της φυλής. Ομοίως, η τακτική άσκηση είναι απαραίτητη (τουλάχιστον αν θέλετε ένα ευτυχισμένο σκυλάκι και ένα σπίτι άθικτο) – και έτσι, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να αφιερώσετε το χρόνο και την ενέργεια που απαιτείται για να κρατήσετε αυτά τα σκυλιά ευτυχισμένα, πριν καλωσορίσετε ένα από αυτά στη ζωή σας.

Τέλος, θα πρέπει να σκεφτείτε το περιβάλλον του σπιτιού σας. Οι Akitas τείνουν να μην τα πάνε καλά με άλλα κατοικίδια ζώα, ειδικά με σκύλους, οπότε ιδανικά θα πρέπει να είναι το μόνο κατοικίδιο ζώο στο νοικοκυριό. Ομοίως, ταιριάζουν καλύτερα σε σπίτια χωρίς μικρά, μικρά παιδιά.

Αν και σίγουρα δεν είναι μία από τις ευκολότερες φυλές σκύλων για φροντίδα, οι γονείς κατοικίδιων ζώων που μπορούν πραγματικά να επενδύσουν το χρόνο και την αφοσίωση που απαιτείται για να αποκτήσουν ένα από αυτά τα ευγενή άλογα θα ανταμειφθούν αναμφίβολα με έναν έξυπνο, πιστό και προστατευτικό σκύλο – ο οποίος θα είναι για πάντα στο πλευρό σας.